TOPRAK GÜVEÇ YEMEKTEN ÖNCE NASIL HAZIRLANIR ?

 

- Toprak güveçler ocak üzerinde veya fırın içerisinde güvenle kullanılabilir. Yeni aldığınız güveçin çatlak olmamasına dikkat ediniz.

- Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.

- İçerisine güveçin büyüklüğüne göre 100 ila 200 gr. kadar yağ konur, hafif ısıtılmış fırın içerisine sürülür.

- Kuyruk yağı, içyağ gibi katı yağ kulanırsanız yağın erime süresi kadar beklenir, çiçek yağı sıvı yağ kullanmışsanız güveç’in ısınma süresi kadar beklenir.

- Güveç fırından alındıktan sonra bir tencere altlığı üzerine konur.

- Fırça veya bez yardımı ile erimiş yağ, güveç iç yüzeyine sürülerek emdirilir.

- Bir kaç saat bekledikten sonra güveç, sıcak su ile yıkanır ve ters çevrilerek kuruması sağlanır. (Kesinlikle deterjan kullanmayınız !)

- Bu işlem yeni alınmış güveçler için bir kez uygulanır.

- Güveçler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun bir tencere kapağı ile düşük ısı da kullanılır. Fırın içerisinde ise, alüminyum folyo kullanarak güveç ağızını kapatarak kullanmak daha uygundur.

- Ocak üzerinden veya fırın içerisinden çıkartılan ısıtılmış güveç, soğuk zemin üzerine konmamalıdır !

- Güveç kabını çatlatmamak için mutlaka tencere altlığı kullanılmalıdır !

 

 TOPRAK GÜVEÇ, FIRINLI SOBADA NASIL HAZIRLANIR ?

 

TOPRAK GÜVEÇ, ELEKTİRİKLİ FIRINDA NASIL HAZIRLANIR ?